Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bogato obilje`en Tjedan Caritasa

Tjedan Caritasa, koji je trajao od 10. prosinca do 16. prosinca 2007. godine obilježili su mnogi lokalni Caritasi u Srbiji, svaki na svoj način. Župni Caritas »Blažena Majka Terezija« je, uz svoje već tradicionalne aktivnosti - pravljenja i prikupljanja kolača za svoje korisnike, kada je prikupljeno preko 50kg kolača, ispovijedi bolesnika i korisnika –32 osobe, te prikupljanja hrane i sredstava za ličnu higijenu u Dnevnom centru za stare i u župi sv. Dimitrija, dodao i nova događanja.
Prvi je edukativna radionica za mlade žene i djevojke o preventivi i skriningu raka dojke, koja je održana u prostorijama Caritasovog Dnevnog centra. Ovu edukaciju je održala dr. Vesna Bobić uz asistenciju medicinske sestre Vesne Sremac. Rad u malim grupama na različite teme u suradnji Caritasa i Doma zdravlja se u kontinuitetu održava već nekoliko mjeseci, a sve u sklopu jednog od ciljeva Caritasa - educiranja štićenika i radnika. 
»U tijeku Tjedna Caritasa imali smo nekoliko značajnih posjeta našem Dnevnom centru za stare od strane gradonačelnika Srijemske Mitrovice Zorana Miščevića i načelnice južnobačkog okruga i predsjednice Općine Bač Darije Šajn te narodnog poslanika Skupštine Vojvodine Ljubomira Kolarova. Oni su se susreli sa štićenicima Dnevnog centra i upoznali s radom i planovima župnog Caritasa, dajući sugestije i module suradnje institucija koje predstavljaju i naše organizacije«, pojašnjava Kristina Zeman Miščević, koordinatorica Kućne njege i Dnevnog centra župnog Caritasa »Blažena Majka Terezija« u Srijemskoj Mitrovici.
Okrugli stol o temi »Izvaninstitucionalni oblici zaštite starih« održan je u SO Srijemska Mitrovica 14. prosinca 2007. godine uz nazočnost i aktivno sudjelovanje partnerskih organizacija Doma zdravlja, Patronažne službe i Preventivnog centra, Crvenog križa, te predstavnika Skupštine Vojvodine  J. Majorski i LJ. Kolarova, načelnika srijemskog okruga Save Ališića, Nacionalnog Caritasa i Caritasa za Srijem, a domaćini su im bili gradonačelnik Z. Miščević i direktor župnog Caritasa dekan preč. E. Španović. Kompletna organizacija i prezentacija rada Caritasa  posmatrana u sklopu strateških dokumenata i reformskih tendencija u sistemu zaštite starih Vlade Republike Srbije bila je na menadžmentu župnog Caritasa. Nanovo se Caritas Srijemske Mitrovice reprezentirao pred svim partnerima, koji rade na istom poslu poboljšanja kvaliteta života naših starijih sugrađana, kao ravnopravan i nezaobilazan subjekt u izgradnji efikasnijeg sistema socijalnih transfera u ovoj oblasti, kako na lokalnom tako i na regionalnom i državnom nivou.        
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika